ANGÍNA
Bylinky a přípravby > Bylinky dle nemocí > A-B-C-D
ANGÍNA
Angína - prudký zánět hltanu
Nadrobno nakrájíme 200 g syrové cibule, kterou pak dusíme na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut se dvěma polévkovými lžícemi anýzu. Pak dáme hmotu na gázu a přiložíme příjemně teplé na krk na dvě hodiny - jed- nou denně až do zmizení čepů. Pokud bolí jen jedna mandle, nebo škrábe v krku, je dobré připravit kostku měkkého tva- rohu, rozetřít asi 5 stroužků česneku, tvaroh zahřát a vetřít do něho česnek, pak hmotu nanést na gázu a přiložit formou obkladu na dvě hodiny. Kloktat šalvějovým čajem. (25)
Vytlačíme šťávu z aloe a v poměru l : 2 smícháme s medem. Krk je třeba vytírat pomocí pírka každou půlho- dinu. Kúra netrvá déle než dva dny. (86)
Svařte v mléce dva stroužky liliové cibule, pak vhoďte do teplého tolik žitné mouky, až bude kasička tužší, pak ji rozetřete na plátno a přihřátou přiložte na krk. (132)
Kloktadlo z listu máty peprné, listu šalvěje a květu heřmánku. Kloktat každé půl hodiny. (99)
Rozmačkejte vařenou cibuli, přidejte med a užívejte v malých dávkách. (99)
Smícháme 50 g divizny, 20 g ptačince a 30 g černo- hlávku a ze směsi pořídíme teplý nálev, který pijeme denně vždy po jídle. Kloktáme kořenem bedrníku, z odvaru z kořene bedrníku dáváme na krk obklad. (132)
Rada Filipíny Welserové: „Dobré kloktadlo od dok- tora Beytrigera: vezmi kventlík červeného vína,
půl lotu datlí, brutnák, třetinu mastixu, půl
kventlíku praženého omanu, tři hřebíčky. To všechno ponech hodnou chvíli ve sklenici a často tím za tepla kloktej." (134)
Jiná rada Welserové: „Vezmi dvě lžíce vína, dvě lžíce růžové vody, dvě lžíce truskavcové šťávy, jednu plnou lžíci šťávy z ořechových slupeka jednu lžíci morušové šťávy. To všechno mírně ohřej a za tepla tím třikrát denně kloktej." (134)
Angína, ale i nachlazení, chřipka
Připravíme nálev z jedné polévkové lžíce směsi 25 g bezu černého a 25 g lípy a 20 g kořene proskurníku lékařského, který přelijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Po scezení pijeme teplý nálev dvakrát denně. Tento čaj
se v Itálii nazývá „Aspirina vegetule" - tedy „Rostlinný aspi- rin". (78 + 66)
Jednu větší cibuli nakrájíme nahrubo, přelijeme půl litrem pálenky a necháme 10 až 14 dní vyluhovat. Prece- díme a uschováme v menších lahvičkách. V době potřeby bereme denně l až 2 kávové lžičky této pálenky. (78 + 66)
Polévková lžíce medu se rozetře s malým množstvím strouhaného křenu tak, aby vznikla kasička. Této kasičky se pak vezmou dvakrát denně dvě čajové lžičky. (78 + 66)
Smícháme stejné díly květu bezu černého, květu lípy a květu tužebníku jilmového. Jedna polévková lžíce této směsi na šálek vody. Vaříme 5 až 10 minut, 20 minut necháme vyluhovat, scedíme a pijeme třikrát denně šálek teplého čaje nejlépe po jídle. (190)
Angína a jiné záněty v krku
Pořiďte odvar ze lžičky anýzu - vypijte dva až třikrát denně půl sklenice. (99)
Angína s bolestmi v krku při nachlazení
Rozkrájejte větší cibuli nadrobno, vložte do čisté skleněné nádoby, přidejte lžíci cukru a nechtě 12 hodin táh- nout, pak vymačkejte a užívejte po lžičkách každou hodinu. (132)
Pomůže tato čajová směs: tužebník jilmový, květ bezu černého, lipový květ. Pijeme třikrát denně jeden šálek. (126)
Kloktadlo: osolený odvar z řepíku, případně odvar z oddenku bergenie. Kloktat několikrát denně. (126)
Do teplé vody jedna lžička propolisové tinktury. Kloktat často. (99)
Angína s kašlem
Přikládejte denně na noc obklad z teplé svářky z ost- ružinového listí s přimícháním dvou lžic octa. (132)
Angína - zánět mandlí
Přelejte jednu čajovou lžičku šalvěje šálkem vroucí vody, nechtě 5 minut vyluhovat, pak sceďte. Vlažným nále- vem kloktejte každé dvě hodiny. (30)
Angína, zánět hrtanu a zánět sliznice dutiny ústní
Smícháme 100 g natě řepíku, 50 g listu borůvkového a 30 g semene lnu. Do 400 ml vařící vody dáme l pól. lžíci uvedené směsi, vaříme 5 minut, necháme 2 hodiny vyluhovat a scedíme. Odvar používáme na výplachy a kloktání pětkrát denně každé 3 hodiny. Léčení pokračuje 10 dní po skončení bolesti- vých příznaků. (91)
Smícháme po 50 g natě bazalky a jit- rocele kopinatého a 100 g květu heřmánku. Jinak jako recept č. 0024. (91)
Smícháme po 100 g řepíku a květu heřmánku. Jinak jako u receptu č. 0024. (91)
Směs bylin: rebríček, kozlík, meduňka, hloh, mochna husí - vše stejným dílem. Pít denně l až 2 šálky. Omezit kou- ření, alkohol, kávu, Coca-colu apod. Jíst syrovou zeleninu, ovoce, klíčky pšeničné,
Smícháme po 50 g květu heřmánku, plod koriandru, kořen omanu a kostivalu a list šalvěje. Jinak jako u receptu č. 0024. (91)
Jednu až dvě polévkové lžíce nadrobno posekané šal- věje lékařské zalejeme 400 ml vřící vody, necháme vyluhovat 20 minut. Zapar precedíme a užíváme třikrát denně 120 ml před jídlem. Tímtéž záparem kloktáme 2 až 3 minuty každé 3 hodiny. (91)
Angína, nemoc dásní a začínající paradentóza
Připravíme kloktadlo: 3 sklenice vřelé vody vlijeme na jednu skleničku drobně řezaného listu vlašského oře- šáku, zakryjeme a necháme vyluhovat asi 20 nebo 25 minut. Pak necháme nálev projít varem a ještě vyluhujeme v uza- vřené nádobě dalších 6 hodin. Užíváme třikrát nebo i čtyři- krát denně půl sklenice tohoto odvaru, asi 3/4 hodiny po jídle. Vhodné pro diabetiky.
Angína v dětském věku
Připravíme recept, kde není alkohol. Polévková lžíce lipového květu se přelije šálkem vroucí vody a nechá 10 minut vyluhovat, pak se scedí. Mezitím připravíme cibu- lový odvar (pokrájenou cibuli přelijeme trochou vody, chvilku povaríme, odstavíme, scedíme). Lipový nálev a cibu- lový odvar se smíchají, přidáme šťávu z citronu, osladíme medem a pijeme teplý. (78 + 66)
Angína, krční a ústní potíže
Připravíme kloktadlo: Dvě hrsti sušeného řepíku vaříme v jednom litru vody tak dlouho, až se voda vyvaří na třetinu. Precedíme a užíváme vlažné. (14)
Nadrobno nakrájíme 200 g syrové cibule, kterou pak dusíme na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut se dvěma polévkovými lžícemi anýzu. Pak dáme hmotu na gázu a přiložíme příjemně teplé na krk na dvě hodiny - jed- nou denně až do zmizení čepů. Pokud bolí jen jedna mandle, nebo škrábe v krku, je dobré připravit kostku měkkého tva- rohu, rozetřít asi 5 stroužků česneku, tvaroh zahřát a vetřít do něho česnek, pak hmotu nanést na gázu a přiložit formou obkladu na dvě hodiny. Kloktat šalvějovým čajem. (25)
Vytlačíme šťávu z aloe a v poměru l : 2 smícháme s medem. Krk je třeba vytírat pomocí pírka každou půlho- dinu. Kúra netrvá déle než dva dny. (86)
Svařte v mléce dva stroužky liliové cibule, pak vhoďte do teplého tolik žitné mouky, až bude kasička tužší, pak ji rozetřete na plátno a přihřátou přiložte na krk. (132)
Kloktadlo z listu máty peprné, listu šalvěje a květu heřmánku. Kloktat každé půl hodiny. (99)
Rozmačkejte vařenou cibuli, přidejte med a užívejte v malých dávkách. (99)
Smícháme 50 g divizny, 20 g ptačince a 30 g černo- hlávku a ze směsi pořídíme teplý nálev, který pijeme denně vždy po jídle. Kloktáme kořenem bedrníku, z odvaru z kořene bedrníku dáváme na krk obklad. (132)
Rada Filipíny Welserové: „Dobré kloktadlo od dok- tora Beytrigera: vezmi kventlík červeného vína,
půl lotu datlí, brutnák, třetinu mastixu, půl
kventlíku praženého omanu, tři hřebíčky. To všechno ponech hodnou chvíli ve sklenici a často tím za tepla kloktej." (134)
Jiná rada Welserové: „Vezmi dvě lžíce vína, dvě lžíce růžové vody, dvě lžíce truskavcové šťávy, jednu plnou lžíci šťávy z ořechových slupeka jednu lžíci morušové šťávy. To všechno mírně ohřej a za tepla tím třikrát denně kloktej." (134)
Angína, ale i nachlazení, chřipka
Připravíme nálev z jedné polévkové lžíce směsi 25 g bezu černého a 25 g lípy a 20 g kořene proskurníku lékařského, který přelijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Po scezení pijeme teplý nálev dvakrát denně. Tento čaj
se v Itálii nazývá „Aspirina vegetule" - tedy „Rostlinný aspi- rin". (78 + 66)
Jednu větší cibuli nakrájíme nahrubo, přelijeme půl litrem pálenky a necháme 10 až 14 dní vyluhovat. Prece- díme a uschováme v menších lahvičkách. V době potřeby bereme denně l až 2 kávové lžičky této pálenky. (78 + 66)
Polévková lžíce medu se rozetře s malým množstvím strouhaného křenu tak, aby vznikla kasička. Této kasičky se pak vezmou dvakrát denně dvě čajové lžičky. (78 + 66)
Smícháme stejné díly květu bezu černého, květu lípy a květu tužebníku jilmového. Jedna polévková lžíce této směsi na šálek vody. Vaříme 5 až 10 minut, 20 minut necháme vyluhovat, scedíme a pijeme třikrát denně šálek teplého čaje nejlépe po jídle. (190)
Angína a jiné záněty v krku
Pořiďte odvar ze lžičky anýzu - vypijte dva až třikrát denně půl sklenice. (99)
Angína s bolestmi v krku při nachlazení
Rozkrájejte větší cibuli nadrobno, vložte do čisté skleněné nádoby, přidejte lžíci cukru a nechtě 12 hodin táh- nout, pak vymačkejte a užívejte po lžičkách každou hodinu. (132)
Pomůže tato čajová směs: tužebník jilmový, květ bezu černého, lipový květ. Pijeme třikrát denně jeden šálek. (126)
Kloktadlo: osolený odvar z řepíku, případně odvar z oddenku bergenie. Kloktat několikrát denně. (126)
Do teplé vody jedna lžička propolisové tinktury. Kloktat často. (99)
Angína s kašlem
Přikládejte denně na noc obklad z teplé svářky z ost- ružinového listí s přimícháním dvou lžic octa. (132)
Angína - zánět mandlí
Přelejte jednu čajovou lžičku šalvěje šálkem vroucí vody, nechtě 5 minut vyluhovat, pak sceďte. Vlažným nále- vem kloktejte každé dvě hodiny. (30)
Angína, zánět hrtanu a zánět sliznice dutiny ústní
Smícháme 100 g natě řepíku, 50 g listu borůvkového a 30 g semene lnu. Do 400 ml vařící vody dáme l pól. lžíci uvedené směsi, vaříme 5 minut, necháme 2 hodiny vyluhovat a scedíme. Odvar používáme na výplachy a kloktání pětkrát denně každé 3 hodiny. Léčení pokračuje 10 dní po skončení bolesti- vých příznaků. (91)
Smícháme po 50 g natě bazalky a jit- rocele kopinatého a 100 g květu heřmánku. Jinak jako recept č. 0024. (91)
Smícháme po 100 g řepíku a květu heřmánku. Jinak jako u receptu č. 0024. (91)
Směs bylin: rebríček, kozlík, meduňka, hloh, mochna husí - vše stejným dílem. Pít denně l až 2 šálky. Omezit kou- ření, alkohol, kávu, Coca-colu apod. Jíst syrovou zeleninu, ovoce, klíčky pšeničné,
Smícháme po 50 g květu heřmánku, plod koriandru, kořen omanu a kostivalu a list šalvěje. Jinak jako u receptu č. 0024. (91)
Jednu až dvě polévkové lžíce nadrobno posekané šal- věje lékařské zalejeme 400 ml vřící vody, necháme vyluhovat 20 minut. Zapar precedíme a užíváme třikrát denně 120 ml před jídlem. Tímtéž záparem kloktáme 2 až 3 minuty každé 3 hodiny. (91)
Angína, nemoc dásní a začínající paradentóza
Připravíme kloktadlo: 3 sklenice vřelé vody vlijeme na jednu skleničku drobně řezaného listu vlašského oře- šáku, zakryjeme a necháme vyluhovat asi 20 nebo 25 minut. Pak necháme nálev projít varem a ještě vyluhujeme v uza- vřené nádobě dalších 6 hodin. Užíváme třikrát nebo i čtyři- krát denně půl sklenice tohoto odvaru, asi 3/4 hodiny po jídle. Vhodné pro diabetiky.
Angína v dětském věku
Připravíme recept, kde není alkohol. Polévková lžíce lipového květu se přelije šálkem vroucí vody a nechá 10 minut vyluhovat, pak se scedí. Mezitím připravíme cibu- lový odvar (pokrájenou cibuli přelijeme trochou vody, chvilku povaríme, odstavíme, scedíme). Lipový nálev a cibu- lový odvar se smíchají, přidáme šťávu z citronu, osladíme medem a pijeme teplý. (78 + 66)
Angína, krční a ústní potíže
Připravíme kloktadlo: Dvě hrsti sušeného řepíku vaříme v jednom litru vody tak dlouho, až se voda vyvaří na třetinu. Precedíme a užíváme vlažné. (14)