Játrové knedlíčky - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Játrové knedlíčky

Staročeské recepty > Zavářky do polévky
Játrové knedlíčky

14 dkg telecích nebo hovězích jater
2 vejce
Mléko
3 žemličky
Máslo
Majoránka
Česnek
Černý pepř
Zázvor
Sůl

Asi 14 dkg telecích nebo hovězích jater se nastrouhá na struhadle, tak aby v nich nezůstaly žilky, přidají se k nim dvě vejce, asi tři rozstrouhané, mlékem navlhčené žemličky, dvě lžíce rozpuště­ného másla nebo sádla, na špičku nože majoránky, asi jako hrách kousek česneku, který se rozetře, malinko tlučeného pepře a zázvoru a lžičku soli. Vše se tře asi 10 minut. Pak se vykrajují lžičkou malé knedlíčky do vařící se polévky a vaří se 15 minut.

Také se z toho mohou dělat rukou kulaté knedlíčky nebo smrže. Udělá se totiž tvar houby smrže a na místě stopky se nastrčí malinká vroubkovaná makronka. Vaří se to v polévce jako knedlíčky. Velice pěkně to vypadá.

Pro změnu chuti se může kořeni vynechat a dát půl lžíce zelené sekané petrželky, malinko květu a pepře
Návrat na obsah