Tibetské krystaly - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Tibetské krystaly

Bylinky a přípravby > Tibetské nálevové houby
Tibetské krystaly
jsou živé řasy průsvitné barvy, které se živí rychlými sacharady. Kvašením v nápoji vzniká spoustu zdraví prospěšných látek. Vzniklý nápoj je lehce perlivý a má lahodou chuť.
Pro zacházení s tibetskými krystaly platí stejné pravidlo jako pro tibetskou houbu, nádobí by nemělo být kovové!
Po obdržení tibetských krystalů - krystaly propláchněte filtrovanou nebo kojeneckou vodou (zde také používám převařenou) a připavte si nálev. Do cca 1 litr velké sklenice nalijte filtrovanou vodu, přidejte 2 lžíce cukru (mně nejvíce chutná třtinový), můžete přidat 1 kus sušeného nesířeného bio ovoce (doporučuje se fík nebo datle) a přidejte 1 lžíci minerální vody magnesia (může být perlivá i neperlivá), můžete také přidat kolečko bio citronu a necháte fermentovat při pokojové teplotě. Víčko na sklenici opět nešrobujte na pevno! Čím déle necháte nápoj v procesu fermenace, tím bude kyselejší. Je možné jej pít v jakékoliv fázi, záleží jak sladký/kyselý vám bude chutnat. Také si dejte pozor na to, že pokud fermentaci necháte běžet delší dobu, začne se kvašením v nápoji vytvářet alkohol!
Tibetské krystaly se poměrně rychle množí, rychleji než tibetské houby. Pokud dáte krystaly s nálevem do lednice, vydrží tam bez problému týden bez jakékoliv nutné péče.
Tibetské krystaly je prý možné také konzervovat v mrazáku - krystaly v troše sladkého nálevu necháte zmrazit (mám na mrazáku, ale zatím jsem nezkoušela rozmrazit).
Návrat na obsah