Dráčkův medovník
Recepty > Osvědčené recepty > Medovníky
Těsto: 20dkg cukru krupice, 20dkg másla nebo hery, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, 2 lžičky sody, 50dkg hladké mouky
Krém: 1,5 hrnku mléka, 1,5 lžíce hladké mouky, 1,5 lžíce solamylu, 1 vanilkový cukr, 8dkg cukru krupice, 20dkg másla
Poleva: 30dkg nasekaných ořechů, 8dkg cukru, 3 lžíce medu, 12dkg másla
Těsto: Cukr, tuk, med, mléko rozpustíme v horké lázni do úplného rozpuštění. Poté vmícháme 2 vejce a mouku a sodu a vypracujeme hladké těsto. Vypracované těsto rozdělíme na 4 díly a z každého dílu uděláme placku. Každou placku pečeme nejlépe na pečícím papíře na 180 stupňů cca 5-7 min.
Krém: Mléko, vanilku, cukr, med rozpustíme a přivedeme k varu. Nalejeme rozšlehaný solamyl a mouku s trošce mléka a uvaříme jako pudink a nakonec přidáme máslo nebo heru.
Poleva: Všechny ingredience smícháme dohromady a ve vodní lázni spojíme a rozpustíme.
Dáme do formy nebo na lech 1 placku pomažeme krémem položíme další a opět pomažeme takto uděláme všechny placky a na horní nalejeme polevu. Celé zabalíme do alobalu nebo potravinové folie a dáme na cca 1-2 dny do lednice ( pokud máme medovník v dortové formě přetáhneme před hodní otevřenou část alobal a nebo potravinovou folii). Dále je i možné každou placku pokapat alkoholem a nebo silnou uvařenou kávou. Také je možné mezi každou placku pod krém dát kousky sušených švestek nebo meruněk, nebo sušené datle fíky atd…