Staroarménský medovník - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Staroarménský medovník

Recepty > Medovníky
Těsto:
100 g másla, 4 lžíce medu, 180 g cukru, 1 kávovou lžičku octa, 1 kávovou lžičku jedlé sody,
2 vejce, 700 g hladké mouky
Krém:
200 g másla, 1 slazené mléko, mleté vlašské ořechy, koňak podle chuti
Postup:
Smícháme ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložíme do hrnce, vymícháme, přidáme sodu
s octem a  směs dáme nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidáme vejce.
Mícháme směs na medovník tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Následně hrnec z plamene odstavíme.
Směs necháme mírně vychladnout, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto, které přikryjeme a hodinu necháme odpočívat.
Potom těsto na medovník rozdělíme do kuliček (8-10). Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválíme na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar - pomůžeme si při vykrajování třeba pokličkou) a dáme péci (každá placka zhruba 3-4 minuty).
Krém:
Základem krému na medovník je slazené kondensované mléko, které vaříme zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě (pozvolna !). Necháme mléko vychladnout, vyklopíme (vařením vznikne zkaramelizovaná hnědá hmota) a rozšleháme s máslem. Podle chuti přidáme mleté vlašské ořechy, případně koňak.
Upečené, vychladlé placky potřeme krémem a klademe je jednotlivě na sebe. Poslední placku seshora potřeme krémem na medovník a posypeme rozstrouhanou poslední plackou
(pro ještě lepší chuť smícháme s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně kakaem).
Na závěr můžeme medovník lehce poprášit cukrem
Návrat na obsah