HRTAN - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

HRTAN

Bylinky a přípravby > Bylinky dle nemocí > E-F-H-Ch
HRTAN
Nemoci hrtanu


Použijeme čerstvý sléz, který se na noc namočí do studené vody. Během dne se vypijí čtyři šálky čaje a šest šálků se spotřebuje na kloktání, to je celkem dva a půl litru čaje. Na šálek se dává jedna vrchovatá lžička. Bylinky se dají večer do studené vody, ráno se pouze ohřejí, scedí a čaj se naleje do termosky vymyté horkou vodou, jinak se musí před použitím ohřát ve vodní lázni. Když se čaj sleje, bylinky se nechají v hrnci a večer se s trochou vody zahřejí. Do toho se přidá ječmenná mouka a znovu se zahřeje. Teplá kaše se nanese na lněné plátno, přiloží se na hrtan a pak se vše obalí teplým ručníkem. (123)





Zápal hrtanu


Z květu heřmánku pravého připravíme inhalace. Do nádoby s objemem l litr dáme 400 ml vody, kterou zahřejeme na bod varu. Přidáme jednu polévkovou lžíci květu heřmánku pravého, jednu polévkovou lžíci medu a dvě čajové lžičky sody bicarbony. Nádobu přikryjeme nálevkou, nemocný si zakryje hlavu utěrkou a naparuje se asi 30 cm od nálevky. Naparování má trvat 15 až 20 minut. Inhalujeme 'jeden až dvakrát denně. Malé děti by neměly inhalovat déle než pět minut. (91)


Smícháme po 50 g květ heřmánku, nať dobromysli obecné a nať mateřídoušky. Dále postupujeme jako u receptu č. 0469.
(91)


Smícháme 60 g listu máty peprné, po 80 g listu jitrocele kopinatého a šalvěje, 60 g květu heřmánku a 30 g semene lnu. Do 600 ml vřelé vody dáme dvě polévkové lžíce této směsi. Vaříme 5 minut, necháme vyluhovat 30 minut a precedíme. Užíváme šestkrát denně 80 ml odvaru 15 minut před jídlem a 30 minut po jídle. Z této směsi je také možno připravit inhalaci. (91)





Akutní zánět hrtanu


Do jednolitrové nádoby dáme 400 ml vody, kterou zahřejeme na bod varu. Pak přidáme čtyři čajové lžičky květu heřmánku a dvě čajové lžičky sody bicarbony. Nemocný vdechuje páru ze vzdálenosti asi 30 cm. Inhalace trvá 15 až 20 minut a může se opakovat ráno a večer. Malé děti by neměly inhalovat déle než pět minut. (91)


Do 600 ml vřelé vody dáme po jedné čajové lžičce tyto byliny: kořen kostivalu, nať třezalky tečkované, nať rdesna peprníku, nať přesličky rolní, květ měsíčku lékařského a květ heřmánku pravého. Vaříme 3 minuty, necháme vyluhovat 30 minut a scedíme. Odvar používáme na výplachy ústní dutiny a kloktání pět až šestkrát denně. Odvar blahodárně působí i na zápal slinných žláz. Úplné vyléčení trvá 5 až 6 měsíců. (91)





Zánět hrtanu a sliznice dutiny ústní


Smícháme 100 g natě řepíku, 50 g listu borůvky a 30 g semene lnu. Do 400 ml vřelé vody dáme jednu polévkovou lžíci směsi, vaříme 5 minut a necháme vyluhovat dvě hodiny, pak scedíme. Odvar používáme na výplachy a kloktání pětkrát denně každé tři hodiny. Léčení pokračuje 10 dní po skončení bolestivých příznaků. (91)


Smícháme po 50 g natě bazalky a jitrocele kopinatého s 100 g květu heřmánku pravého. Dále jako u receptu č. 0474. (91)


Smícháme po 100 g natě řepíku a květu heřmánku pravého. Dále jako u receptu č. 0474. (91)


Smícháme po 50 g květu heřmánku, plodu koriandru, kořene omanu, kořene kostivalu a listu šalvěje. Dále jako u receptu č. 0474. (91)


Jako obklad použijeme zbytek po přípravě slézového čaje - tedy výluh jedné čajové lžičky slézu ve čtvrt litru vody. Tento zbytek znovu ohřejeme ve vodní lázni, smísíme s ječnou moukou na kaši, natřeme na lněné plátno a teplé přiložíme na zanícený hrtan. (303)





Rakovina hrtanu


Čerstvá nať slézu lesního maurského sevyluhuje přes noc ve studené vodě. Na každý šálek se bere vrchovatá čajová lžička dobře sekané byliny (nepoužívat nože z obyčejné oceli a nejlépe nepoužívat ani nerezavou ocel, ale raději nůž skleněný, pokud je po ruce), při čemž je třeba uvažovat se 4 šálky denně na pití a se 6 šálky denně na výplachy a kloktání. Připravený macerát se ráno přihřeje (ale jenom mírně) a scedí do termosky, vypláchnuté horkou vodou, 4 krát denně se pomalu vypije jeden šálek po doušcích, 6 krát denně se kloktá a vyplachuje krk. (123)





Tuberkulóza hrtanu


List šalvěje, máty a květ heřmánku smícháme ve stejném poměru a ze směsi pořídíme odvar. Nutno kloktat každé půl hodiny. (99)


Lněné semeno mleté s medem (čtvrtina medu, tři čtvrtiny semene) jíst dvakrát denně lžičku. Sušené švestky od 10 g denně. (99)





Katar hrtanu


20 g listu plícníku, 20 g podběle, po 15 g šalvěje a mechu islandského, 10 g jahodového listí, 5 g marinky a 15 g divizny. - Ráno a večer šálek horkého nálevu. (132)
Návrat na obsah