CHŘIPKA - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

CHŘIPKA

Bylinky > Bylinky dle nemocí > E-F-H-Ch
CHŘIPKA
Po 10 g kořene lékořice, natě máty peprné, květu divizny, heřmánku a černého bezu, kůry vrby, 20 g květu lípy a 30 g natě tužebníku. Jednu čajovou lžičku směsi vaříme 5 minut ve čtvrt litru vody, 20 minut necháme vyluhovat. Pijí se 2 až 3 šálky po malých doušcích po celý den. (126)


Vezmeme tři díly natě nebo kořene proskurníku, dva díly květu divizny, jeden díl květu vlčího máku (lze nahradit lípovým květem) a jednu polévkovou lžíci směsi spaříme čtvrt litrem vřelé vody, 15 minut vyluhujeme, potom sce- díme a podáváme třikrát denně, nejlépe mezi jídlem. (136 + 47-131)


Zpravidla dvakrát denně (ráno a večer) jednu hodinu před jídlem, dvě hodiny po jídle vezmeme 10 až 15 kapek propolisu na cukr. Pozor na opakování. Po dobu léčby němí se používat jiné tablety nebo injekce. (99)


Bylinný sirup dr. J. Klevetové uveřejněný v časopise Naše léčivé rostliny, 22, 6: 181 až 183, 1985: „Sirup lze použít i preventivně, tj. užívat jej v době, kdy vrcholí chřipkovánákaza. Jde o byliny, které se sbírají a suší od jara až do léta.
Mezi deset sirupových bylin patří: podběl léčivý - květ, violka vonná - květ se stonky, plicník lékařský - nať a květy, prvosenka jarní - celé květenství, kostival lékařský - kořen, jitrocel kopinatý - list, bez černý - květ, lípa - květ a tužebník
jilmový - květ. Den před vlastní přípravou se namočí kořen kostivalu. Druhý den vložíme každou bylinku do zvláštní nádoby a zalijeme takovým množstvím vody, aby byly bylinky ponořeny a voda nepřebývala. Můžeme jenechat 4 až 5 hodin stát namočené. Potom je přivedeme k varu, ale nevaříme. Odstavíme a pod pokličkou necháme byliny vyluhovat - táhnoutasi 15 minut. Precedíme přes gázu a vymačkáme tak, aby byly co možná nejvíce vysušené. Odvary všech bylin slejeme do jedné nádoby a zvážíme. Nikdy nepoužíváme hliníkové nádoby. Přidáme tolik medu, kolik výluh váží, a dáme znovu na velmi mírný oheň. Necháme bez vaření chvíli odpařovat, až má kapalina sirupovou konzistenci. Naléváme do vypařených lahví a převážeme celofánem, nebo dáme do lahví se zašroubovatelnými zátkami a sterilujeme otevřené na 75 °C. Potom horké rychle zazátkujeme a uložíme v temné suché místnosti. Vydrží i několik let. (78 + 66)


Připravíme tuto směs bylin: l g květu pivoňky, po 5 g kořen lékořice, list máty peprné, květ divizny, květ heřmánku, nať
tužebníku jilmového, po 20 g květu lípy, bezu černého a kůry vrbové 30 g. Všechny složky smíchat a ze směsi tři čajové lžičky na tři šálky vody. Necháme vařit 5 až 10 minut, pak scedíme a pijeme během dne po doušcích půl litru teplého čaje. (30)


Jakmile se objeví bolesti v krku, žvýkat několik zrnek anýzu v malých dávkách, např. jednu čajovou lžičku vždy po několika minutách. (99)





Chřipka - prevence


Dvě lžičky čerstvých nebo sušených řezaných listů kopřivy dvoudomé necháme přejít varem ve čtvrt litru vody. Na 10 minut odstavit, scedit a pít vlažný po doušcích ráno a večer jeden šálek. (40 + 45)





Při chřipce, nachlazení, angíně


70 g květu lípy, 30 g kořene lékořice lysé, l g hřebíčku. Nálev: pijeme dva šálky denně. (78 + 66)


10 g máty peprné, 30 g květu černého bezu, 10 g květu heřmánku, 20 g květu lípy. Jedna čajová lžička srněsi se spaří čtvrt litrem vařící vody, pak 20 minut vyluhovat. Pijí se tři šálky po malých doušcích po celý den. (126)


50 g dobromysli, 50 g květu lípy. Smícháme a ze směsi pořídíme nálev, který pak pijeme 3 až 4 šálky denně. (78 + 66)


Do půl litru studené vody rozstrouhejte jemně celý zázvor, rozmíchejte dřívkem a vypijte na noc. Ob den opakovat. (132)


25 g list ostružníku krovitého, 25 g listu jahodníku obecného, 25 g kořene lékořice lysé. Nálev: 3 až 4 šálky denně. (132)





Při chřipkách, angíně, zánětlivých onemocněních ledvin


Pomáhá výtažek z třapatky nachové, který se připraví louhováním kořenů nebo okvětních lístků drogy v čistém lihu v poměru 1:4 dílům lihu. Doba louhování 3 týdny na teplém, slunném místě. Preventivně se používá asi l polévková lžíce, léčebně asi 5 polévkových lžic denně. V kombinaci s čajem z tužebníku jilmového je nejlepším prostředkem proti chřipkovým onemocněním. (126)





Chřipka mozková


Užijte denně 20 až 30 kapek světlíkového výtažku. (132)





Pro imunitu v době chřipkových onemocnění


Macerát připravíme vyluhováním lžíce sušených a podrcených plodů jeřábu ptačího v porcelánové nebo skleněné nádobce (cca 250 ccm). Doba vyluhování 10 hodin a to vodou pokojové teploty. Užívá se 3 až Skrat denně polévková lžíce. (40 + 45)
Návrat na obsah