Housky vánoční obyčejné (obyčejné vánočky) - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Housky vánoční obyčejné (obyčejné vánočky)

Recepty > Staročeské recepty > Pečivo
Housky vánoční obyčejné (obyčejné vánočky)

1,5 kg mouky
250 g másla nebo loje
100 g mletého cukru
Mléko dle potřeby
Citronová kůra
Lžíce soli
Hrst oloupaných mandlí
200 g rozinek
Mléko, cukr, troška mouky, 35g droždí na kvásek

Na větší mísu se dá půldruhého kila mouky, a rozemne se v ní dvacet deka nového a pět deka převáženého másla, nebo převařeného loje. Rozemnouti znamená, že máslo nerozpuštěné máslo se dá do mouky a rukama se v mouce mne, až se vše s moukou spojí, aniž by nějaké kousky zůstaly. To se dělá jen pro tužší těsto.

Nyní se udělá kvásek. Větší sběračky mléka, lžička cukru a trošky mouky a tři a půl deka kvasnic se smíchá a kvásek se nechá omladit (vykynout). Vykynuté kvasnice se dají do mouky a ještě se přidá mléka dobrého, vlahého tolik, aby bylo těsto tuhé, ne však tvrdé. Přidá se k tomu deset deka tlučeného cukru, lžička jemně usekané citrónové kůry, lžíce soli, hrst oloupaných, jemně usekaných mandlí a těsto se tak dlouho vařečkou prodělává, až se dělají puchýře.

Když je těsto propracované, tak se k němu přidá dvanáct deka přebraných malých hrozinek a těsto se pokryje čistým ubrouskem a postaví se na nějaký hrnec na kamna, aby se nespařilo, a nechá se dvě hodiny kynout.

Vykynuté těsto se dá na vál, rozdělí se na čtyři větší a pět menších kousku. Z prvních čtyř se udělá ne příliš dlouhá pletenka. položí se na plech na papír máslem pomazaný. Tři menší kousky se opět spletou, položí rovně na první a na koncích se přimáčkne. Konečně se stočí dva nejmenší kousky, položí se na vrch, hezky se urovnají, konce se stlačí a nechá se vánočka kynout.

Když se peče vánočka v peci, třeba u pekaře, může být takto velká, když se ale peče v troubě, je lépe z této porce udělat dvě vánočky a když zkynou, pomaží se rozkvedlaným vejcem a pečou se v dobře vytopené troubě. Když se dá vánočka do trouby, tak se smí teprve po půl hodině obrátit a velmi opatrně, aby se nepoškodila, protože když se málo zapečená houska obrací, snadno se srazí a poškodí. Obrácená houska se již dopeče za čtvrt hodiny.
Návrat na obsah