Kombucha - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Kombucha

Bylinky a přípravby > Tibetské nálevové houby
Kombucha
Kombucha

Kombuchový nápoj

Kombuchový nápoj se vyrábí z oslazeného čaje (obvykle zelený nebo černý čaj), ve kterém necháme několik dní pracovat kombuchovou kulturu. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a pomáhá proti nejrůznějším nemocem a zdravotním obtížím.

Barva nápoje je různá, obvykle medová až tmavě červená - záleží na tom, jaký čaj byl pro přípravu použit.

Kombuchový nápoj je nejen vysoce zdraví prospěšný, ale také chutný. Má sladkokyselou chuť, která závisí na mnoha faktorech, liší se však hlavně podle délky kvašení. Po 3 dnech chutná jako sladké šumivé víno, asi po 7 dnech připomíná Vineu, asi po 9 dnech se podobá bílému vínu a po ještě delší době je z něj ocet. Často se liší i množství oxidu uhličitého, a tak někdy získáte krásně šumivý nápoj, jindy v něm najdete sotva pár bublinek. Výrazný vliv na chuť má i druh použitého čaje. Rychlost kvašení ovlivňují i další faktory - teplota v místnosti, přístup kyslíku nebo stáří a aktivita kultury. Souhrnem, dá se říci, že nikdy se vám nepodaří získat přesně stejnou chuť nápoje a prakticky vždy je výsledek malým překvapením.

Kvasný proces
Kombuchu lze bez nadsázky přirovnat k malé chemické továrně. Po čas „výroby“ probíhají v tekutině složité biochemické procesy látkové přeměny, jejichž výsledkem jsou látky, které naleznete v odkazu „Účinné látky“.

Na začátku procesu jsou kvasinky. Živí se cukrem a vylučují alkohol a oxid uhličitý (část z něho reaguje s vodou a výsledkem je kyselina uhličitá). Potom nastupují bakterie, ty zkvašují alkohol na organické kyseliny. V rosolovité hmotě houby octové bakterie zpracovávají cukr na celulózu a tím přispívají k růstu povrchové vrstvy čajové houby.

Co se týče obsahu kyselin, v prvních čtyřech dnech jich vznikne jen malé množství, to se pak začne rychle zvyšovat, až po patnácti dnech kulminuje a začíná stagnovat. Konkrétně to znamená, že po osmi dnech má roztok zhruba 2g kyselin na litr, po deseti dnech 3g a po patnácti dnech 6g.


Návod na přípravu nápoje

Ingredience (na 1 litr):
• kombuchová kultura (jedna nebo více)
• 1 l vody
• 70 - 100 g cukru - klasický bílý rafinovaný cukr, tj. čistá sacharóza. Jiná sladidla (např. třtinový cukr, hnědý cukr, melasa či med) mohou být pro člověka zdravější, ale pro výrobu kombuchového nápoje se nedoporučují, protože kromě sacharidů obsahují i jiné látky, které brzdí vývin mikroorganizmů čajové houby a nezabezpečují jim dostatečný přívod energie, který potřebují ke správnému fungování. Navíc med má bakteriostatický účinek (= potlačuje růst bakterií), přitom mezi nimi nerozlišuje, a tak zabraňuje rozmnožování i užitečných bakterií kombuchy, čímž ji po nějaké době zahubí. Laicky řečeno, tato náhradní sladidla kvasinkám „nechutnají“ a výsledkem je, že nápoj má pak nejen horší chuť a vzhled, ale hlavně menší množství prospěšných látek, pro které se vlastně vyrábí. Umělá sladidla nelze použít vůbec, jelikož neobsahují sacharidy, a tudíž nemohou sloužit jako výživa pro kombuchu. Pokud chceme minimalizovat obsah cukru ve výsledném nápoji, necháme kombuchu kvasit o pár dní déle. Čím více cukru, tím rychlejší je kvašení.
• 2 sáčky čaje - nejlépe je používat černý čaj. Sice je možné připravovat kombuchový nápoj i z čaje zeleného či bylinkového, ale vzhledem k tomu, že kombucha potřebuje určité látky (hlavně minerální soli a dusík), které černý čaj má, ale zelený ani bylinkový ne, měl by se používat čaj černý. Navíc, éterické oleje některých bylin mají bakteriostatický či dokonce baktericidní (= zabíjí bakterie) účinek, takže to s kombuchou může dopadnout jako v případě medu. Byliny mohou obsahovat i nevítané mikroorganizmy, které nemusí být během louhování čaje zničeny. Mohly by pak čajový nápoj pokazit. Ohledně alternativ černého čaje tedy platí to samé co u alternativ bílého cukru - kombuše to neprospěje a výsledkem bude menší množství zdraví prospěšných látek ve výsledném nápoji.
• 100 ml hotového kombuchového nápoje

Dále budete potřebovat:
• nádobu ze skla, porcelánu či keramiky s širším otvorem (doporučuji třílitrovou zavařovací sklenici na okurky)
• čistou látku, gázu nebo papírový ubrousek
• gumičku

Postup: Čaj zalijeme horkou vodou, necháme 10 - 15 minut vylouhovat. Poté odstraníme čajové sáčky, čaj osladíme cukrem a necháme vychladnout pod 30 °C (teplý nálev může kulturu zničit). Vychlazený čaj přelijeme do nádoby ze skla, porcelánu či keramiky, přilijeme hotový kombuchový nápoj a na hladinu položíme kombuchovou kulturu hladkou stranou nahoru (pokud dáváme více kultur najednou, tak starší umístíme pod novější). Kultura může plavat nebo klesnout ke dnu. Nádobu překryjeme kusem čisté látky, gázy nebo papírovým ubrouskem a zagumičkujeme, aby se do nápoje nedostaly nečistoty. Kvasnou nádobu postavíme na klidné, teplé místo. Důležitý je čerstvý vzduch a teplo. Světlo není potřebné. Prudké sluneční světlo škodí. Necháme stát 7 - 10 dní.

Po této době čistýma rukama vyndáme houby (na hladině se nám během kvašení vytvořila nová houba) z kvasné nádoby, propláchneme je pod vlažnou tekoucí vodou, abychom odstranili všechny odumřelé části (tmavě hnědá vlákna a skvrny) a položíme je na čistý talíř. Hotový nápoj scedíme přes sítko a nalijeme do lahví. Stranou si necháme 1 dcl hotového nápoje, kterým naočkujeme novou várku. Proces opakujeme. Hotový nápoj se uchovává v ledničce.


Pozitivní účinky

Pití kombuchového nápoje má na organizmus člověka mnoho pozitivních účinků. Mezi nejdůležitější patří tyto:
• preventivně působí proti zhoubným nemocem, pomáhá při léčbě rakoviny
• podporuje přirozenou imunitu organizmu
• udržuje celkovou rovnováhu v těle
• zlepšuje tělesnou kondici, pomáhá při regeneraci a působí jako stimulant
• odstraňuje z těla jedovaté látky, těžké kovy, nikotin, odbourává alkohol
• regeneruje buněčné stěny
• reguluje trávení, střevní mikroflóru, podporuje metabolizmus, potlačuje hnilobné bakterie ve střevech
• snižuje hladinu cholesterolu v krvi
• podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí
• pročišťuje žlázy (pomáhá při problémech s funkcí ledvin a žlučníku)
• odstraňuje stres, nespavost, nervové poruchy
• při nadváze napomáhá snížení tělesné hmotnosti (3x denně před jídlem)
• uvádí do rovnováhy kyseliny a zásady v organizmu, normalizuje pH krve
• má antibiotické účinky
• má diuretické účinky (pomáhá při otocích)

Souhrnem můžeme říci, že kombucha působí na organizmus jako celek, navozuje rovnováhu, zlepšuje tělesnou kondici, oddaluje stárnutí a zmírňuje stáří.

Při pokusech na rostlinách se ukázalo příznivé působení na geny, a to bez vedlejších účinků.



Nemoci, při kterých pomáhá

Odborná literatura uvádí celou škálu příznivých účinků kombuchového nápoje na organizmus. Mezi nemoci či poruchy, které kombucha léčí či alespoň zmírňuje, patří:
• alergie
• arterioskleróza
• artritida
• bolesti hlavy a údů
• cukrovka (působí jako profylaktikum)
• dna
• duševní poruchy
• furunkulóza
• hemeroidy
• kloubní onemocnění
• kloubový revmatizmus
• kožní vyrážky a onemocnění (tehdy se doporučuje přikládat obklady z kombuchového nápoje)
• ledvinové kameny
• menstruační bolesti (upravuje i menstruační cyklus)
• migrény
• nervozita
• nervové poruchy
• plísně
• podráždění žaludeční sliznice
• rakovina - jako prevence i léčba, obzvláště v raném stádiu, jsou však doloženy i případy vyléčení již metastazujících nádorů (kombuchový nápoj totiž podněcuje produkci interferonu)
• skleróza multiplex
• stres
• trombóza
• únava
• úplavice
• vápenatění cév, ledvin a mozkových kapilár
• vysoký krevní tlak
• zácpa
• záněty (vnitřní i vnější)
• záněty mandlí (doporučuje se kloktat kombuchovým nápojem)
• zažívací potíže
• žaludeční potíže



Návrat na obsah