Bratislavské rohlíčky - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Bratislavské rohlíčky

Recepty > Moučníky a jiné sladkosti
Suroviny :
400 g hladké mouky
250 g Hery
250 g zakysané smetany (15% tuku)
moučkový + vanilkový cukr na obalování
(papír na vyložení plechu)
vajíčko na potření

Náplň:
250 g mletých ořechů
100 g cukru krupice
hrst hrozinek
100 ml vařícího mléka
(2 lžíce rumu)
(citronová kůra)
(rozdrcené piškoty)
Pracovní postup:
Suroviny na těsto zpracujeme a vytvoříme hladké těsto. To rozdělíme na 6 stejně velkých kousků, každý pěkně v dlaních zakulatíme a vytvoříme bochánek. Bochánky přikryjeme fólií (aby neosychaly) a necháme je v ledničce (nebo v chladnu) alespoň dvě hodiny odpočinout.
Zatím se věnujeme přípravě náplně – vyloupeme a umeleme ořechy, přidáme k nim cukr, propláchnuté rozinky, můžeme přidat i trochu citronové kůry a rumu. Nakonec přilijeme horké mléko a zamícháme. Směs by měla být hodně hustá, pokud není, přidáme rozdrcené piškoty.
Každý bochánek těsta rozválíme na pomoučeném vále do kulaté placky a rozdělíme pravidelnými šikmými řezy na 8 stejných dílů. Na širší stranu každého dílu (zhruba na základnu rovnoramenného trojúhelníku) dáme nádivku a z této strany srolujeme těsto s nádivkou do tvaru rohlíčku. Rohlíčky vyrovnáme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme zhruba 20 až 30 minut. Ještě horké rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým cukrem.
Poznámka:
Rohlíčků je celkem 48, ale plné množství dlouho nevydrží. Nejlepší jsou ještě vlahé, s šálkem dobré kávy. Není to dobrá inspirace pro blížící se velikonoční svátky?
Návrat na obsah