Borůvka černá
Bylinky a přípravby > Herbář > A-B-C

Borůvka černá
Sbíraná část: Plod, list, pupen
Účinně napomáhá při:
List– účinně snižuje hladinu krevního cukru, působí desinfekčně v oblasti trávicího traktu a močového ústrojí
Plod – velmi účinně působí při průjmech i při výskytu E.coli a stafylokoků. Hojí záněty v oblasti střevní sliznice. Příznivě ovlivňuje cévní stěnu, zejména v oblasti oční sítnice.
Obecný popis:
Borůvka je hustě rozvětvený, ale spíše nízký keřík s opadavými listy. Vejčitě okrouhlé listy jsou na lodyze uspořádány střídavě, jsou lysé s krátkými řapíky. Naopak květy jsou výrazně stopkaté, objevují se již od dubna do června. Mají světle zelenou korunu a zakrnělý kalich.
Plodem jsou borůvky, černomodré bobule, v nichž nalezneme při podrobnějším zkoumání mnoho drobných semen.
Používaná část: list, pupen
Způsob použití: List se používá ve formě bylinného čaje, nejlépe ve směsi s dalšími bylinami. Plod se používá ve formě bylinného čaje, nejlépe ve směsi s dalšími bylinami, ale také se z něj vyrábí různé likéry, kompoty a šťávy. Je možné jej konzumovat i syrový nebo sušený. Z pupenů se vyrábí tinktura - gemmoterapie.