Studená omáčka - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Studená omáčka

Staročeské recepty > Omáčky
Studená omáčka


4 vejce
Nové máslo nebo stolní olej
Sardelky
Zelená sekaná petrželka
Mletý cukr
Francouzská hořčice
Mletý pepř
Citronová kůra
Vinný ocet
Sůl

Utřou se na talíři nebo ve hluboké bílé misce čtyři tvrdé žloutky, přidá se k tomu půl kávového koflíku (asi čtyři lžíce) rozpuštěného nového másla, nebo velice dobrého stolního oleje a tře se to, až je z toho jemná kasička. Pak se k tomu přidají dvě očištěné utřené sardelky, lžička sekané zelené petrželky, lžíce tlučeného (mletého) cukru, dvě lžíce francouzské hořčice, na špičku nože tlučeného pepře, malinko citrónové kůry a koflík slabého vinného octa (když není slabý, tak se rozředí vodou). Pak ještě dvě lžíce vody, na špičku nože soli a míchá se to, až je z toho přiměřeně hustá omáčka.

Tato omáčka se hodí velice dobře k rybě modré i marinované, také se dává k šunce i studenému jazyku.

Místo vody se může dát, když to není v postě, též hovězí polévka.
Návrat na obsah