Hrachová polévka - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Hrachová polévka

Staročeské recepty > Polévky
Hrachová polévka

Vařený hrách
Sůl
Česnek
Majoránka
Sádlo nebo máslo
Celer
Petržel nebo pastinák
Kedlubna
mrkev
tlučený pepř
Zázvor
Květ
Smažená žemlička nebo chléb

Pro osobu vrchovatou lžíci vařeného hrachu. Vařený hrách se polije horkou přisolenou vodou, připojí se na 1,5 litru polévky malý stroužek česneku, půl lžičky majoránky a nechá se to povařit. V hrnečku se udusí na kousku sádla neb másla plátek rozkrájeného celeru, několik kroužků petržele nebo pastináku, kousek kedlubny, půl mrkve, a když to zažloutne, naleje se na to trochu vody a nechá se to do měkka uvařit. Pak se vše spojí s uvařeným hrachem, přidá se na 1,5 litru polévky po lžíci mouky červená jíška, vše se povaří, protlačí skrze cedník, aby byla polévka jemná. Připojí se dle chuti tlučený pepř, malinko zázvoru a květu. Na stůl se dá k ní smažená žemlička, na kostičky krájená nebo chleba.
Návrat na obsah