Velikonoční mazanec jinak z kila mouky - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Velikonoční mazanec jinak z kila mouky

Staročeské recepty > Pečivo
Velikonoční mazanec jinak z kila mouky

1 kg mouky
150 g másla
30 g kvasnic (droždí)
3 žloutky
250 ml mléka
Lžička soli
Lžička citrónové kůry
Šťáva z citrónu
120 g cukr moučka
120 g oloupaných mandlí
120 g rozinek
50 g citronády

Do jednoho kila mouky se dá patnáct deka rozpuštěného másla, polovic nového, polovic přehřátého, tři deka zmlazených kvasnic (kvasnice se rozpustí v trošce mléka, lžíce cukru a lžíce mouky). Tři žloutky se rozkvedlají ve čtvrt litru vlahého mléka, přidá se zarovnaná lžička soli, lžička citrónové kůry a z jednoho citronu šťáva, dá se dvanáct deka tlučeného cukru, těsto se dobře prodělá, přidá se k němu dvanáct deka oloupaných mandlí, tolik také hrozinek a pět deka citronády.

Vypracované těsto se nechá kynout dvě hodiny a pak se udělá jeden velký nebo dva menší mazance nebo vánočky nechají kynout a pečou se 45 minut ve vyhřáté troubě (180 stupňů). Když se udělá jen jeden mazanec nebo vánočka, tak se musí péct v troubě jednu hodinu.
Návrat na obsah