Jitrocelový sirup - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Jitrocelový sirup

Bylinky a přípravby > Produkty z bylinek > Sirup
Jitrocelový sirup
Nasbíráme si koš letních jitrocelových lístků, omyjeme, osušíme a nastříháme na malé kousíčky.

Připravíme si cukr, já používám třtinový (lze i bílý rafinovaný, ovocný, nebo med).

Připravíme si sklenici se širokým hrdlem a nejlépe závitovým uzávěrem.

Do sklenice vkládáme jitrocelové lístky, cca v 2cm vrstvě, prosypeme vrstvou 1cm cukru a upěchujeme. Takto postupujeme až po hrdlo. Zakončíme vrstvou cukru a zavřeme. Postavíme na slunné místo a necháme 6 týdnů stát (já nechávám až do podzimu). Během několika hodin můžete pozorovat, jak se u dna tvoří tmavá šťáva. Po 6 týdnech obsah sceďte, listy vymačkejte, nalijte do menších, tmavých lahviček a uložte do chladu.

Použití:

Při kašli či nachlazení dospělí 1 polévkovou lžíci 5x denně, děti kávovou lžičku 5x denně.

Sirup bude působit na viry a bude odhleňovat.

Jitrocel se sbírá od května do srpna. Obsahuje hlavně slizovité látky, glykosit aukubin, xantofyla fytoncid.
Návrat na obsah