Bradavice - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Bradavice

Bylinky a přípravby > Bylinky dle nemocí > A-B-C-D
BRADAVICE
Listy, květy a stonky vlaštovičníku většího se omyjí a dají do odstředivky. Dostaneme oranžovou šťávu, kterou potíráme bradavice až do jejich odstranění. Ženy se zbaví ochlupení nohou také natíráním získané vlaštovičníkové šťávy. (42)


Čerstvou šťávu z vlaštovičníku nebo čerstvou šťávu z pampelišky použijeme k mazání bradavice. Po namazání necháme zaschnout. Nutno opakovat celou sezónu. (99)


„Item potírej cibulí a solí bradavic, zmizejť." (74) 0093 • Rozsekejte si nadrobno listí břečťanové, které se
plazí po zemi, přiložte na bradavice a prevážte plátnem.
(132)


Naneste na bradavice šťávu z čerstvě natrhaného pryšce chvojky a lehněte si pak na slunce a nechtě ozařovat natřená místa. Pozor na oči, nutno vzít černé brýle, pryšec je jedovatý. (316)


Nať vlaštovičníku rozmělněná na prášek, smíchaná s lanolínem a vazelínou jako mast k mazání bradavic v zimě. (99)


Smícháme po 70 g listy meduňky, natě řepíku a listu kopřivy a po 30 g natě přesličky, listu jitrocele, kořen pampelišky a natě vlaštovičníku. Do 100^ g vroucí vody dáme dvě polévkové lžíce směsi, vaříme 3 minuty, necháme vyluhovat 30 minut a precedíme. Užíváme třikrát denně 150 ml odvaru 15 minut před jídlem. (99)


Na jaře vyléčíte bradavice, zejména na rukou, nejsnadněji. Vyjděte si do lesa a potřete si bradavici bílým mlíčím z pryšce chvojky, nechtě jen trochu zaschnouti, pak obložte hnědou nebo šedou mazlavou hlínou (jílem) a držte úd s bradavicí alespoň hodinu na slunci, bude-li nutno, opakujte. Nebo při- ložte na bradavici náplast, ale v mfttě, kde se bradavice nalézá, vyřízněte malou dírku, aby bradavice vyčnívala ven, načež na ni při- tlačte kus česneku a přelepte vše novou náplastí. Nechtě vše na bradavici dva dny. (132)


Bradavice odstraňujeme čerstvou mléčnou šťávou z vlaštovičníkové natě. Šťávu naneseme na bradavici více- krát denně. U některých lidí zmizí bradavice velmi rychle a u některých nezmizí vůbec. (126)


Nejznámějším a asi také nejstarším receptem je potí- rání bradavice šťávou z vlaštovičníku většího. Je to třeba ovšem dělat pravidelně a proto doporučuji vyrýt celou rost- linu, umístit ji do květináče, a pak co nejčastěji vždy po utr- žení malé části stonku potírat bradavici. (44)


Poměrně jednoduchý je recept paní Halamíčkové. Jeden díl česneku (pokud možno úplně čerstvého) se roz- mačká a do něj se naškrábe jeden díl křídy. Udělá se kasička, která se na noc přikládá na bradavici. Dělá se to denně po dobu asi 5 až 6 dní. Nesmí se používat křída rumunská nebo podobná, která není křehká a sypká, ale je hutná, jakoby mastná. (44)


Na bradavici přiložit čistý med, nejlépe lesní, tmavý. Existují ale zprávy, že stejně, ne-li lépe, pomáhá pravý májový med. Přikládání se opakuje až do odpadnutí brada- vice. (44)


Rozříznout čerstvou cibuli, udělat v ní důlek, do důlku dát cukr, nejlépe pískový, a rozpustit ho ve šťávě z cibule. Vzniklou kasičkou pak bradavice natírat, nebo spíše kasičku na bradavice nanášet. Nanášení opakovat, až brada- vice zanikne. (44)
Návrat na obsah