Francouzský ovocný koláč - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Francouzský ovocný koláč

Recepty > Moučníky a jiné sladkosti
podle chuti:
ovoce
                                 

podle potřeby:
1 lžíce másla
1 hrst polohrubé mouky na vysypání
těsto:
¾ balíčku kypřícího prášku
150 g másla
2 vejce
250 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Nejlépe ve vyšší míse a pomocí ručního šlehače při vyšších otáčkách. Poté postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem a zašleháme při nejnižší rychlosti.
Vymažeme a vysypeme (polohrubou moukou) koláčovou formu a rozprostřeme do ní těsto. Pokud použijeme ovoce jako jablka či broskve, nakrájíme je na kousky a vtlačíme do těsta. Pokud použijeme třeba borůvky, můžeme je zamíchat do těsta ještě před jeho přesunem do formy.
Francouzský ovocný koláč pečeme asi 45 minut při 185 °C. Jestliže začne ke konci koláč navrchu hodně tmavnout, přikryjeme jej alobalem.
Koláč je sám o sobě výborný, ale pokud si chceme dopřát většího potěšení, můžeme ho lehce ohřát (v mikrovlnné troubě) a podávat s vanilkovou zmrzlinou.
Návrat na obsah