Obyčejná vepřová pečeně - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Obyčejná vepřová pečeně

Recepty > Staročeské recepty > Příprava masa > Vepřové maso
Obyčejná vepřová pečeně

Vepřové maso
Sůl
Kmín

Každá pečeně, ať ze staršího nebo mladého kusu, je nejlepší, když se nejdříve přikryta dusí a pak když začíná měknout, se dočervena v troubě opeče. Vepřová pečeně, ať z kýty, nebo pečínka, či žebírko, se nasolí, na pekáč nebo kastrol se dají dvě silnější špejle, aby kůže k nádobě nepřilehla.

Maso se dá kůží dospod, podlije se troškou vody, připojí se na půl kila masa špetka soli a špetička kmínu a nechá se trochu dusiti a podlévá se horkou vodou. Když začíná měknout, obrátí se, kůžička se nakrájí lehce na kostičky, aby se to při kraji nerozpadalo, postříkne se solí a rychle se v troubě dočervena opeče, aby byla kůrčička křupavá.
Návrat na obsah