Pečená šunka - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Pečená šunka

Staročeské recepty > Příprava masa > Šunka
Pečená šunka
Pěkná, ne však stará šunka (třeba z kolena bez kostí) se omyje, nalije se na ni litr horké vody a přikryta se dusí dvě hodiny, musí se však voda pomalu přilévat, aby nevysmahla. Je dobře, když se dají na dno kastrolu dvě, tři špejle, aby ke dnu šunka nepřilehla. Když je šunka měkká, což se pozná, když se do ní píchne drátěnou špejlí a tato lehce jde ven, je šunka hotová. Nyní se z ní stáhne kůže a šunka se dá do trouby opéci, aby se tuk trochu ztratil. Pak se vyndá, rozkrájí se na větší řízky, musí se však hlídat, aby zůstala pohromadě. Pěkně se kůží přikryje, aby vyhlížela jako celá, dá se na mísu a k ní se podává strouhaný křen, který se ozdobí červenou řípou, a kolem se dají nějaké zelené větvičky, z bílků se vykrájí rozličná kvítka a tím se kůže šunky po vrchu ozdobí. Lodyhy a lístky k bílým květům se udělají z kůry z naložených okurek. Takto se zdobí, když se dává za předkrm. Když se šunka dává co příkrm, dá se k ní dobrý knedlík a zelí.
Návrat na obsah