Tibetská houba - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Tibetská houba

Bylinky a přípravby > Tibetské nálevové houby
Tibetská houba
je živý organismus, který se živí laktózou z mléka (kravského, ovčího, kozího apod.). Při procesu fermantace dochází k tvorbě kefíru/jogurtu. Čím tučnější mléko použijete (možné je použít i šlehačku), tím je výsledný kefír hustší. Čím déle necháte mléko fermentovat, tím je výsledný produkt kyselejší. Nejlépe se fermentaci daří při pokojové teplotě. Pokud dáte houbičky v mléce do chladna, celý proces se tím zpomalí - vhodné při plánované dovolené (tibetské houby takto vydrží bez problémů v lednici celý týden).
Při zacházení s tibetskou houbou se nedoporučuje používat kovové nádobí, při styku s kovem houba chřadne a může uhynout. Pořiďte si proto raději nádobí plastové, dřevěné, nebo skleněné.
Po obdržení tibetské houby - houbu slejte a propláchněte v nekovovém sítku, nejlépe filtrovanou vodou (nebo vodou s co nejmenším chemickým zatížením, já používám převařenou). Připravte si nádobu o obsahu cca 1 litr a vlijte do ní mléko ze 3/4. Následně přidejte houbu, zamíchejte a nechte stát při pokojové teplotě (víčko na sklenici nešroubujte na pevno!). Za den až dva budete vidět výsledky fermentace. Fermentací vznikají v kefíru zdraví prospěšné látky - přátelské bakterie (probiotika), enzymy, vitamíny a minerály, které tělu prospívají. Houby svým porcesem zároveň mléko zbavují laktózy, což je látka pro dospělý organismus špatně stravitelná. Pro zlepšení zažívání se doporučuje pít výsledný kefír na noc jako poslední jídlo. Probiotika pak mohou ve střevech celou noc pracovat a ráno se vám půjde lépe na záchod. Začínejte raději postupně s menším množstvím kefíru, na každého může působit s jinou intenzitou.
Houbu v mléce je vhodné každý den promíchat. Vzniklý kefír přeceďte přes sítko, houbu propláchněte a vložte znovu do čerstvého mléka. Počítejte s tím, že se vám houba bude postupně rozmnožovat.
Houbu je prý možné i konzervovat v mrazáku (zatím jsem to nezkoušela). S trochou čerstvého mléka vložíte do mrazáku. Takto by měla houba vydržet až dva měsíce.
Návrat na obsah