Cikánská pečeně - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Cikánská pečeně

Recepty > Staročeské recepty > Příprava masa > Hovězí maso
Cikánská pečeně


¼ kg hovězí kýty
¼ kg prorostlého vepřového
¼ kg telecího z kýty
3 žemličky
Máslo
Cibule
Květ
Zázvor
Pepř
Citronová kůra
3 vejce
Slanina

Useká se, nebo umele čtvrt kilogramu masa z hovězí kýty, čtvrt kilogramu prorostlého vepřového a čtvrt kila telecího také z kýty. Přidá se k tomu jedna strouhaná a 1 a půl ve vodě namočená, dobře vy­mačkaná žemlička, lžice na másle bledince zažloutlé cibul­ky, na špičinku nože květu, na špičku nože zázvoru, pepře a citrónové kůry, dvě vejce a jeden žloutek, dobře se všechno promíchá. Čisté prkénko se potře bílkem a ma­síčko se na prst silně na něj rozetře. Po té se po celé ploše pokládá na nudličky rozkrájená slanina, pak se to sbalí jako závin a opět potře bílkem. Stačí na vše ten bilek, co zbyl z toho žloutku. Na pekáč se dá asi jako velký vlašský ořech, kousek nového másla a kousek mrkve pokrojené, pečeně se na to vloží a peče se opatrně jednu hodinu v troubě a mezi pečením se polévá hovězí polév­kou nebo vodou. Pak se rozkrájí na šikmé řízky, složí vkusně na mísu a kolem se dají osmažené brambory a šťáva se procedí a dá na maso.
Návrat na obsah