Staročeské škubánky - Supermazlici

Supermazlíci
Přejít na obsah

Staročeské škubánky

Staročeské recepty > Přílohy
Staročeské škubánky

1,5 kg brambor
Sůl
200g krupice
200g mouky
Máslo nebo sádlo

Do 3/4 litrového hrnce se dá tolik oškrabaných nebo okrájených syrových bramborů na větší kousky nakrájených, aby jich byl hrnec asi na tři prsty neplný (to je asi půldruhého kila.) Brambory se vaří v čisté, neslané vodě, a když jsou dost vařené (nesmí být však rozvařené), scedí se s nich přes polovic vody do čistého hrnku. Brambory se vařečkou urovnají, dá se k nim neplná lžíce soli, zasypou se koflíčkem pšeničné krupice (asi 200g) a také tolik moukou. Pěkně se to na brambory rukou přimáčkne a udělá se vařečkou až ke dnu pět nebo šest děr.

Nyní se ta scezená voda na to nalije a dá se to ještě asi dvanáct minut povařit. Pak se škubánky úplně scedí, aby tam voda nezůstala, a nyní se dobře vařečkou rozmíchají, aby nezůstaly žmolky, a ještě hrnec postaví na kraj do trouby, aby zbytečná vlhkost ze škubánků vyšla.

Škubánky musí být krátké, tuhé, ne ma­zlavé. Mazlavé jsou, když se nechají převařit brambory. Také mouky nesmí být mnoho, lépe je, když se dá více bramborů a méně mouky.
Návrat na obsah