PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ
Bylinky a přípravby > Herbář > M-N-O-P

Pampeliška lékařská (taraxacum officinale)
Sbíraná část: kořen. list, květ
Účinně napomáhá při:
zhoršené činnosti zažívacího ústrojí, jater, žlučníku, slinivky a ledvin Působí proti nadýmání, křečím, poruchám trávení. Snižuje hladinu cukru a tuků v krvi.
Je velmi účinná při kožních onemocněních, čistí krev. Snižuje otoky. Podporuje očistu žlučníku, jater a ledvin. Podporuje hubnutí. Snižuje překyselení organismu.
Obsahuje přírodní inulin. Inulin má pro organismus probiotický efekt – podporuje přirozenou bakteriální mikroflóru ve střevě.
Hořčiny, které obsahuje, přechází do mateřského mléka, takže dítě by jej mohlo začít odmítat.
Obecný popis:
Pampeliška je vytrvalá plevelná bylina vysoká 5–40 cm, s houževnatým zásobním kořenem. Listy tvoří přízemní růžici. Květenství vyrůstají z listové růžice na dutých stvolech a tvoří je zářivě žluté květní úbory. Květní úbory jsou tvořeny až z 200 jednotlivých jazykových květů.
Kvete od dubna do srpna, plodem jsou nažky s bílým padáčkovitým chmýřím, díky kterému se semena velmi snadno šíří větrem na velké vzdálenosti. Celá rostlina je prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu – latex, zanechávající po zaschnutí na kůži tmavé skvrny.
Používaná část:
Kořen, list,květ
Způsob použití:
Kořen a list se používá i ve formě bylinného čaje samostatně nebo ve směsi s dalšími bylinami. Květ i ostatní částise používá v gastronomii k přípravě nápojů, medu, likérů.